Τρίτη 5 Απριλίου 2016

η Τριχωνίδα στέλνει μήνυμα!!!

Μετά την πετυχημένη διημερίδα Α΄ FORUM για την Ανάπτυξη της Λίμνης Τριχωνίδας που πραγματοποιήθηκε στις 16 και στις 17 Μαΐου 2015 στο << Αρχοντικό της Λίμνης>> της Τοπικής Κοινότητας Καινουργίου του Δήμου Αγρινίου και που οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της στην συμμετοχή  και την στήριξη  των φορέων του Νομού και στην ιδιωτική πρωτοβουλία για δεύτερη συνεχή χρονιά και εν μέσο των δυσκολιών που μαστίζουν την κοινωνία μας επιμένουμε και συνεχίζουμε δυναμικά με νέες προτάσεις  αλλά και με τον  απολογισμό των περσινών πεπραγμένων. 

Ξανά και φέτος στις 4 και  5 Ιουνίου 2016 επιχειρούμε μαζί με τους φορείς της περιοχής αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, στον ίδιο χώρο διοργανώνοντας την δεύτερη κατά σειρά διημερίδα και ευελπιστούμε σε πολλαπλάσια οφέλη για την αγορά και την τοπική κοινωνία,

Ταυτόχρονα με τις εργασίες του forum θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος, όπου πανελλαδικές και τοπικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, τα προϊόντα τους, καθώς και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα, που σχετίζεται με την λειτουργία και προβολή της επιχείρησης τους..
Επίσης στο διήμερο των εκδηλώσεων  θα λάβουν μέρος και οι "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ"  με συνδιοργάνωση από τον πολιτιστικό και αθλητικό όμιλο Τριχωνιδος ΄΄ΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ΄΄  με καλεσμένους συλλόγους από διάφορες περιοχές.
                                                                               
Με τιμή                                                                                                
Μπαρδάκης Παναγιώτης                                                                                        
Εξειδικευμένος Σύμβουλος Προώθησης Επιχειρήσεων                                              
Τηλ. 26410 30910 - 6944 708152      


Διοργάνωση: kinisi  pliroforiesota.gr  Anydaynews πολιτιστικός σύλλογος ΄΄ΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ΄΄

O ΑΧΕΛΩΟΣ tv στο  Β΄ FORUM για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας.

Μια πραγματικά αξιόλογη ημερίδα πραγματοποιήθηκε  στο Καινούργιο στην Λίμνη Τριχωνίδα.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του B FORUM  οι οποίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18:00 και τελείωσαν στις 21:30.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και σχολικός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Νεραντζής,ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής Ιωάννης Καρυδάς,ο Κωνσταντίνος Τζίκας, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της ημερίδας.Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Κων/νος Ρόκκος και πρόεδρος ΤΕΕ Αιτ/νιας, ο οποίος εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή,ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ Αγρινίου κ.Γιάννης Καλλίμορφος και ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Κεχρινιά, Γιώργος Τούπης.

Στην δράση παραβρέθηκαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής επαγγελματίες και πολίτες.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ.Κωνσταντάρας ο οποίος κατά τον χαιρετισμό, τόνισε την σημασία της ημερίδας για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας, που αφορά και τους δύο Δήμους,τον μεγαλύτερο του Αγρινίου και τον ορεινό του Θέρμου καθώς και οι δύο Δήμοι βρέχονται από τα νερά της Τριχωνίδας.Μεταξύ άλλων ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την πολύ δουλειά που χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή.Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Ρόκκος ο οποίος τόνισε ότι ο συντονισμός των δύο Δήμων με κοινές ενέργειες μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή ,ταυτόχρονα με τις προτάσεις και μελέτες του ΤΕΕ,για την παρατριχώνια οδό και την αξιοποίηση γενικότερα των παραλίμνιων περιοχών στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας.Επόμενος χαιρετισμός ήταν του κ.Καλλίμορφου ο οποίος με την σειρά του στάθηκε στην σημασία τέτοιων ημερίδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης.Τελευταίος χαιρέτησε την εκδήλωση ο κ.Τούπης, ο οποίος τόνισε ότι μόνο με προσπάθειες και επιμονή μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή,ενώ στάθηκε και στην πρόσφατη έναρξη του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Κεχρινια,ένα πολύ σημαντικό έργο, που ολοκληρώθηκε ενάντια σε αντιδράσεις και εμπόδια,δημιουργώντας αρχικά 30 θέσεις εργασίας.
Έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας,ενώ αναμένεται στις επόμενες 15 ημέρες να ξεκινήσει η παραγωγή και να δημιουργηθούν σταδιακά, άλλες 70 θέσεις προσωπικού.Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ.Ιωάννης Νεραντζής ο οποίος παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για τα τοπωνύμια και οικονύμια πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, όπως αυτά αποτυπώνονταν σε οθωμανικούς χάρτες του 1900 καθώς και στην παλαιοτουρκική γλώσσα,κάνοντας ιστορική αναδρομή.Έδωσε σημαντικές ιστορικές ειδήσεις για την ιστορία των τοπικών ονομάτων παρουσιάζοντας και την εργασία στο slider.Στην συνέχεια ο Ιωάννης Καρυδάς ανέφερε τι έγινε το διάστημα από το Α FORUM μέχρι και σήμερα,όπως ότι ανακαινίσθηκε από την Π.Δ.Ε το χωροταξικό,τις ενέργειες του ΤΕΕ Αιτ/νιας,ενώ Δήμος Αγρινίου και Δήμος Θέρμου είναι ενωμένοι απέναντι στην ανάπτυξη της λίμνης
.Στην συνέχεια  ανέπτυξε θέματα που αφορούν τον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα την ιστορία και την δυναμική που έχουν μοναστήρια πέριξ της Τριχωνίδας, όπως αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Βουκατίου, της Νερομάνας, του Βλοχού, στο Κελάκι Γαβαλούς, του Καταφυγίου στο Δρυμώνα Θέρμου, αλλά και του Ασκληπιείου Γαβαλούς και των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς.Σε όλα τα παραπάνω που παρουσιάστηκαν από τον κ. Καρυδά  τονίστηκε η συνάρτηση με την δημιουργία παραλίμνιου δρόμου και των οικονομικών κινήτρων και ερεθισμάτων που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην Τριχωνίδα. Τέλος,αναφέρθηκε  και στην εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την Τριχωνίδα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας που ολοκληρώθηκε.
Όλα αυτά όπως η δημιουργία του παρατριχώνιου δρόμου ή η βελτίωση του υπάρχοντος ,η δημιουργία του παραλίμνιου δρόμου χαμηλής όχλησης με διεξόδους προς τις πόλεις και χωριά,δημιουργία ποδηλατοδρομίου  και το θέμα χρήσεων γης γύρω από την λίμνη,έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο να γίνουν και να αναπτυχθεί η περιοχή.
Επίσης τόνισε την σύνδεση της ανάπτυξης της περιοχής με τα μοναστήρια που υπάρχουν και παρουσίασε αναλυτικά,που ουσιαστικά πρόκειται για Βυζαντινά μνημεία του 13ου,15ου,18ου,19ου και 20ου αιώνα,ειδικά στην περιοχή του Δήμου Θέρμου.
Όπως είπε υπάρχει δυσκολία και στην προσβασιμότητα και ανέφερε για παράδειγμα ότι πριν λίγες μέρες που πήγαινε για το συνέδριο στο Βλοχό,μπήκε στα κοιμητήρια Χρυσοχεριάς και Άνω Βλοχού,καθώς δεν υπάρχει σήμανση.
Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής υποστήριξε ότι είναι η λειτουργία του παλιού δρόμου Δρυμώνα Προυσού ,ώστε οι επισκέπτες να οδηγούνται στο μοναστήρι που είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών,όπως και το μοναστήρι του Πατροκοσμά στο Θέρμο στο οποίο συρρέουν πολλοί Ρώσοι τουρίστες.
Κλείνοντας χαρακτηριστικά ανέφερε:Όλα είναι πολύ κοντά μας αλλά και πολύ μακριά μας ,υπάρχουν πολλές δυσκολίες ,όμως θεωρώ σημαντικά τα βήματα που έγιναν ως τώρα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ.Τζίκας που παρουσίασε την διαμεσολάβηση ως λύση πολιτισμού και μοχλό ανάπτυξης στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές,εξηγώντας τα κίνητρα και το όφελος των εμπλεκομένων.Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με ερωτήσεις,ενώ ο κ.Κωνσταντάρας έκλεισε την ημερίδα τονίζοντας την σημασία των προηγούμενων εισηγήσεων,ότι δεν πρέπει του χρόνου να έρθουμε και να πούμε πάλι τα ίδια,αλλά πρέπει να ενωθούν τα κομμάτια,να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα όλων των συνεδρίων και ενάντια στις αντιξοότητες να προχωρήσουν στην υλοποίηση ,όπως έκανε και η ΑΜΦΙΓΑΛ η οποία εν'μέσω του χρεωκοπημένου διοικητικού συστήματος της χώρας ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική επένδυση και δημιούργησε θέσεις εργασίας.
Επίσης τόνισε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα η σύνδεση του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής με την Ιόνια οδό,που θα ενώνει Αγρίνιο-Θερμό και τον παλιό δρόμο Δρυμώνα-Προυσού,
Ήδη όπως ανέφερε έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του δρόμου από την ΜΟΜΑ,ενώ έχει ζητήσει να γίνει και διάνοιξη από καταπτώσεις σε σημεία που έχουν πρόβλημα
"Αν δεν αποφασίσεις και δεν  προσπαθήσεις δεν θα φέρεις κανένα αποτέλεσμα,ενώ έκανε κάλεσμα για γενική συνεννόηση και την δημιουργία ενός ευρύτερου forum ανάπτυξης",είπε κλείνοντας.
Αξίζει να αναφέρουμε δύο σημαντικές θέσεις που πήρε δημόσια και πρόκειται να προκαλέσουν αντιδράσεις,τις οποίες θα τις παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Ένωση Αγρινίου - Για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας  
"Η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία".

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Β’ Forum για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας στο Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου, στη θέση Άγιος Γεώργιος (Αρχοντικό). Οι θεματικοί άξονες του forum αναφέρονται στη βιώσιμη  Ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και της γύρω από αυτήν περιοχής, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ανάπτυξη  υποδομών για την διασφάλιση  των περιβαλλοντικών και οικολογικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στον χωροταξικό σχεδιασμό των δράσεων, στην ανάπτυξη του αγροτικού, θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού και στην καταγραφή και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και σχολικός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Νεραντζής, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής Ιωάννης Καρυδάς, καθώς και ο Κωνσταντίνος Τζίκας, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» κ. Γιάννης Καλλίμορφος, ο οποίος και εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανάληψης συλλογικών πρωτοβουλιών, αφού προηγηθεί η απαραίτητη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, «ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη». Ακολουθεί απόσπασμα της παρέμβασης του κ. Καλλίμορφου: «…Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το ορόσημο, ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη. Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκομαι σήμερα εδώ. Για να δηλώσω υπεύθυνα ότι η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία. Και ναι, η λίμνη Τριχωνίδα και όλα όσα τη συνοδεύουν και την χαρακτηρίζουν, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στις επόμενες γενιές, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες του σήμερα. Πριν μιλήσουμε για την ανάπτυξη, δυστυχώς, θα πρέπει να λύσουμε στοιχειώδη ζητήματα. Η άρδευση των καλλιεργειών που βρίσκονται δίπλα απ’ τη λίμνη, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά. Θα έλεγα, ακόμη, ότι δεν έχει αξία, δεν έχει περιεχόμενο καμιά συζήτηση περί ανάπτυξης, αν κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή δεν έχει η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία…». Επίσης, στο forum μίλησε και το διευθυντικό στέλεχος της ΑΜΦΙΓΑΛ κ. Γιώργος Τουμπής, παρουσιάζοντας, πέρα απ’ το ιστορικό της δημιουργίας της μεγάλης μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων, τις προοπτικές που διανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας στο νομό μας. 


Παρακολουθήστε το βίντεο της παρέμβασης του κ. Τουμπή:



Ταυτόχρονα με τις εργασίες του forum λειτούργησε εκθεσιακός χώρος, όπου πανελλαδικές και τοπικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τις δράσεις τους, τα προϊόντα τους, καθώς και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα, που σχετίζεται με την λειτουργία και προβολή της επιχείρησης τους. Επίσης στο διήμερο των εκδηλώσεων  πραγματοποιήθηκαν και οι "Γιορτές Τριχωνίδας", με πλούσιο πρόγραμμα.

Σπύρος Κωνσταντάρας:Ναι στην μερική εκτροπή του Αχελώου,όχι υδατοδρόμιο στην Τριχωνίδα

Δύο πολύ σημαντικές απόψεις, εξέφρασε δημόσια χθες από το Καινούργιο,κατά την διάρκεια των εργασιών του Β FORUM για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας, ο κ.Κωνσταντάρας.
Ο Δήμαρχος Θέρμου κλείνοντας τις εργασίες αναφέρθηκε...
στα δύο ζητήματα που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία,την εκτροπή του Αχελώου και την κατασκευή υδατοδρομίου στην Τριχωνίδα.
Ο κ.Κωνσταντάρας είπε στους συνέδρους:Το χρεωκοπημένο διοικητικό σύστημα της χώρας και ο σκοπός αυτών που το υπηρετούν για  να μην χάσουν ψηφοφόρους,δεν επιτρέπουν και δεν αναφέρουν τα οφέλη που θα έχει η περιοχή από την Μερική Εκτροπή του Αχελώου και τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν προβλεφθεί για του κατοίκους.
Δεν με νοιάζει αν θα χάσω ψήφους,όμως το λέω ξεκάθαρα,αν και ξέρω ότι θα προκληθούν αντιδράσεις,ΝΑΙ στην Μερική Εκτροπή του Αχελώου και στην παροχή των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι ήδη έτοιμα προς παροχή.
ΟΧΙ στην κατασκευή υδατοδρομίου στην Τριχωνίδα,το οποίο(υδατοδρόμιο) για μερικές χιλιάδες τουρίστες που θα φέρει,θα καταστρέψει την Τριχωνίδα,τον πλούτο της και το φυσικό περιβάλλον της.
Η τοποθετήσεις αυτές καταχειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους,
Επαμεινώνδας Ρεντίφης-kainourgiopress

2ο Forum Τριχωνίδας (φωτό-βίντεο)


Ξεκίνησε χθες Σάββατο 4 Ιουνίου το 2ο Forum Τριχωνίδας στο Αρχοντικό της Λίμνης.


Στο agrinioreport.com δηλώσεις πραγματοποίησε και ο κ. Κωνστανάρας, Δήμαρχος Θέρμου μιλώντας για την πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της μεγαλύτερης λίμνης στην Ελλάδα, την Τριχωνίδα.
«Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική εκδήλωση η σημερινή καθώς αποσκοπεί στη σύνδεση της Τριχωνίδας με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και όλα τα πολιτιστικά στοιχεία γύρω από αυτή και με τους όμορους Δήμους της. Η λίμνη θα πρέπει να αναπτυχθεί παράλληλα και με μια προστασία και σεβασμό προς την ίδια, με δράσεις γύρω από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό σε περιοχές που έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά. Θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί κι ένα μικρό λιμάνι και να γίνει μια προσπάθεια να υπάρξει ένας διάπλους της λίμνης με σκοπό την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας, η οποία βρίσκεται σε μικρό σημείο. Το εν λόγω λιμάνι θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Δογρή ή και στην παραλία του Φωτμού, μια σπουδαία παραλία η οποία πρέπει κι αυτή να αναπτυχθεί. Έτσι, θα υπάρξει μια τουριστική ανάπτυξη και μια προβολή της περιοχής για προσέλκυση επισκεπτών, πράγματα που θα συμβάλουν στην καλυτέρευση της τοπικής ευημερίας μέσα από την οικονομική άνοδο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια και τώρα με το νέο ΕΣΠΑ θα ανοίξουν πολλά προγράμματα, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα. Αναφορικά με την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη, θεωρώ πως ο Δήμος Θέρμου έχει κάνει κάποια βήματα προς τις δυο αυτές κατευθύνσεις. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Θέρμου έχει φέρει ορισμένους ανθρώπους που κατεβαίνουν στη λίμνη και κάνουν μαθήματα αναφορικά με το περιβάλλον. Ακόμη το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου προσελκύει και θα συνεχίσει να προσελκύει πολύ κόσμο».
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες, αποσπάσματα των οποίων μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:
Η δεύτερη μέρα του Forum συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή.
20160604_185402
20160604_191813
20160604_191931
20160604_191916

20160604_192126
20160604_192234
20160604_192357
20160604_192415
20160604_192550
20160604_193026
20160604_193419
20160604_193914
20160604_194237
20160604_194255
20160604_195004
20160604_195227
20160604_195317
20160604_201549
20160604_201606
20160604_201620
20160604_20252920160604_202345
20160604_203121
20160604_203311
20160604_203529
20160604_203608
20160604_203711
20160604_203732
20160604_203740
20160604_203801
20160604_203806
20160604_203812
20160604_202348


 agrinioreport.com

Ολοκληρώθηκε το B FORUM για την ανάπτυξη της Λίμνης Τριχωνίδας

Μια πραγματικά αξιόλογη ημερίδα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Καινούργιο στην Λίμνη Τριχωνίδα.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του B FORUM  οι οποίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18:00 και τελείωσαν στις 21:30.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και σχολικός
Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Νεραντζής,ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής Ιωάννης Καρυδάς,ο Κωνσταντίνος Τζίκας, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της ημερίδας.Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θέρμου κ.Σπύρος Κωνσταντάρας,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Κων/νος Ρόκκος και πρόεδρος ΤΕΕ Αιτ/νιας, ο οποίος εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή,ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ Αγρινίου κ.Γιάννης Καλλίμορφος και ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Κεχρινιά, Γιώργος Τούπης.


Στην δράση παραβρέθηκαν στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής επαγγελματίες και πολίτες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ.Κωνσταντάρας ο οποίος κατά τον χαιρετισμό, τόνισε την σημασία της ημερίδας για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας, που αφορά και τους δύο Δήμους,τον μεγαλύτερο του Αγρινίου και τον ορεινό του Θέρμου καθώς και οι δύο Δήμοι βρέχονται από τα νερά της Τριχωνίδας.Μεταξύ άλλων ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την πολύ δουλειά που χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή.Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Ρόκκος ο οποίος τόνισε ότι ο συντονισμός των δύο Δήμων με κοινές ενέργειες μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή ,ταυτόχρονα με τις προτάσεις και μελέτες του
ΤΕΕ,για την παρατριχώνια οδό και την αξιοποίηση γενικότερα των παραλίμνιων περιοχών στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας.Επόμενος χαιρετισμός ήταν του κ.Καλλίμορφου ο οποίος με την σειρά του στάθηκε στην σημασία τέτοιων ημερίδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης.Τελευταίος χαιρέτησε την εκδήλωση ο κ.Τούπης, ο οποίος τόνισε ότι μόνο με προσπάθειες και επιμονή μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή,ενώ στάθηκε και στην πρόσφατη έναρξη του εργοστασίου της ΑΜΦΙΓΑΛ στην Κεχρινια,ένα πολύ σημαντικό έργο, που ολοκληρώθηκε ενάντια σε αντιδράσεις και εμπόδια,δημιουργώντας αρχικά 30 θέσεις εργασίας.
Έχει ξεκινήσει την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας,ενώ αναμένεται στις επόμενες 15 ημέρες να ξεκινήσει η παραγωγή και να δημιουργηθούν σταδιακά, άλλες 70 θέσεις προσωπικού.Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ.Ιωάννης Νεραντζής ο οποίος παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για τα τοπωνύμια και οικονύμια πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, όπως αυτά αποτυπώνονταν σε οθωμανικούς χάρτες του 1900 καθώς και στην παλαιοτουρκική γλώσσα,κάνοντας ιστορική αναδρομή.

Έδωσε σημαντικές ιστορικές ειδήσεις για την ιστορία των τοπικών ονομάτων παρουσιάζοντας και την εργασία στο slider.Στην συνέχεια ο Ιωάννης Καρυδάς ανέφερε τι έγινε το διάστημα από το Α FORUM μέχρι και σήμερα,όπως ότι ανακαινίσθηκε από την Π.Δ.Ε το χωροταξικό,τις ενέργειες του ΤΕΕ Αιτ/νιας,ενώ Δήμος Αγρινίου και Δήμος Θέρμου είναι ενωμένοι απέναντι στην ανάπτυξη της λίμνης
.Στην συνέχεια  ανέπτυξε θέματα που αφορούν τον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα την ιστορία και την δυναμική που έχουν μοναστήρια πέριξ της Τριχωνίδας, όπως αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Βουκατίου, της Νερομάνας, του Βλοχού, στο Κελάκι Γαβαλούς, του Καταφυγίου στο Δρυμώνα Θέρμου, αλλά και του Ασκληπιείου Γαβαλούς και των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς.Σε όλα τα παραπάνω που παρουσιάστηκαν από τον κ. Καρυδά  τονίστηκε η συνάρτηση με την δημιουργία παραλίμνιου δρόμου και των οικονομικών κινήτρων και ερεθισμάτων που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην Τριχωνίδα. Τέλος,αναφέρθηκε  και στην εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την Τριχωνίδα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας που ολοκληρώθηκε.
Όλα αυτά όπως η δημιουργία του παρατριχώνιου δρόμου ή η βελτίωση του υπάρχοντος ,η δημιουργία του παραλίμνιου δρόμου χαμηλής όχλησης με διεξόδους προς τις πόλεις και χωριά,δημιουργία ποδηλατοδρομίου  και το θέμα χρήσεων γης γύρω από την λίμνη,έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο να γίνουν και να αναπτυχθεί η περιοχή.

Επίσης τόνισε την σύνδεση της ανάπτυξης της περιοχής με τα μοναστήρια που υπάρχουν και παρουσίασε αναλυτικά,που ουσιαστικά πρόκειται για Βυζαντινά μνημεία του 13ου,15ου,18ου,19ου και 20ου αιώνα,ειδικά στην περιοχή του Δήμου Θέρμου.
Όπως είπε υπάρχει δυσκολία και στην προσβασιμότητα και ανέφερε για παράδειγμα ότι πριν λίγες μέρες που πήγαινε για το συνέδριο στο Βλοχό,μπήκε στα κοιμητήρια Χρυσοχεριάς και Άνω Βλοχού,καθώς δεν υπάρχει σήμανση.
Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής υποστήριξε ότι είναι η λειτουργία του παλιού δρόμου Δρυμώνα Προυσού ,ώστε οι επισκέπτες να οδηγούνται στο μοναστήρι που είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών,όπως και το μοναστήρι του Πατροκοσμά στο Θέρμο στο οποίο συρρέουν πολλοί Ρώσοι τουρίστες.
Κλείνοντας χαρακτηριστικά ανέφερε:Όλα είναι πολύ κοντά μας αλλά και πολύ μακριά μας ,υπάρχουν πολλές δυσκολίες ,όμως θεωρώ σημαντικά τα βήματα που έγιναν ως τώρα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ.Τζίκας που παρουσίασε την διαμεσολάβηση ως λύση πολιτισμού και μοχλό ανάπτυξης στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές,εξηγώντας τα κίνητρα και το όφελος των εμπλεκομένων.Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με ερωτήσεις,ενώ ο κ.Κωνσταντάρας έκλεισε την ημερίδα τονίζοντας την σημασία των προηγούμενων εισηγήσεων,ότι δεν πρέπει του χρόνου να έρθουμε και να πούμε πάλι τα ίδια,αλλά πρέπει να ενωθούν τα κομμάτια,να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα όλων των συνεδρίων και ενάντια στις αντιξοότητες να προχωρήσουν στην υλοποίηση ,όπως έκανε και η ΑΜΦΙΓΑΛ η οποία εν'μέσω του χρεωκοπημένου διοικητικού συστήματος της χώρας ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική επένδυση και δημιούργησε θέσεις εργασίας.
Επίσης τόνισε ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα η σύνδεση του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής με την Ιόνια οδό,που θα ενώνει Αγρίνιο-Θερμό και τον παλιό δρόμο Δρυμώνα-Προυσού,
Ήδη όπως ανέφερε έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του δρόμου από την ΜΟΜΑ,ενώ έχει ζητήσει να γίνει και διάνοιξη από καταπτώσεις σε σημεία που έχουν πρόβλημα

"Αν δεν αποφασίσεις και δεν  προσπαθήσεις δεν θα φέρεις κανένα αποτέλεσμα,ενώ έκανε κάλεσμα για γενική συνεννόηση και την δημιουργία ενός ευρύτερου forum ανάπτυξης",είπε κλείνοντας.

Αξίζει να αναφέρουμε δύο σημαντικές θέσεις που πήρε δημόσια και πρόκειται να προκαλέσουν αντιδράσεις,τις οποίες θα τις παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με χορευτικές παραστάσεις και μουσική βραδιά,ενώ για αύριο
έχουν προγραμματιστεί :
19:00 έως 20:30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ "Το Αρχιπέλαγος της Αιτωλίας"
20:00 Παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων και επίδειξη Πολεμικών τεχνών
- Προδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας Μεσολογγίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Παραβόλας
- Πολιτιστικός Σύλλογος "Αγ Γεώργιος" Τρικόρφου
- Επίδειξη Πολεμικών τεχνών από τον Αθλητικο Σύλλογο "Παγκράτιο Αγρινίου"

Ταυτόχρονα στο χώρο λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, όπου πανελλαδικές και τοπικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, τα προϊόντα τους, καθώς και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα, που σχετίζεται με την λειτουργία και προβολή της επιχείρησης τους.

Μεταξύ αυτών η Ομάδα Γυναικών Καινουργίου με πολύ καλές χειροποίητες προτάσεις για δώρα...


















































Επαμεινώνδας Ρεντίφης-kainourgiopress
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Β΄FORUM

Το Σάββατο 4 Ιουνίου από τις 6 μ.μ. εως  τις 9 μ.μ.  θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες με θεματολογία που αφορά τόσο την ανάδειξη όσο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

1. Χαιρετισμός εκπροσώπων φορέων 

2. Οι  ομιλητές του forum θα είναι:

A) Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και σχολικός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Νεραντζής θα παρουσιάσει:

Tεκμηριωμένα στοιχεία για τα τοπωνύμια και οικονύμια πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, όπως αυτά αποτυπώνονταν σε οθωμανικούς χάρτες του 1900 καθώς και στην παλαιοτουρκική γλώσσα

B) Ο Κωνσταντίνος Τζίκας, Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει:

Η Διαμεσολάβηση ως λύση πολιτισμού και μοχλός ανάπτυξης στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές.

Γ) Ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής Ιωάννης Καρυδάς θα αναπτύξει:

Zητήματα που αφορούν τον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα την ιστορία και την δυναμική που έχουν μοναστήρια πέριξ της Τριχωνίδας, όπως αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Βουκατίου, της Νερομάνας, του Βλοχού, στο Κελάκι Γαβαλούς, του Καταφυγίου στο Δρυμώνα Θέρμου, αλλά και του Ασκληπιείου Γαβαλούς και των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς. Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν από τον κ. Καρυδά σε συνάρτηση με την δημιουργία παραλίμνιου δρόμου και των οικονομικών κινήτρων και ερεθισμάτων που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην Τριχωνίδα. Τέλος, θα αναφερθεί και στην εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την Τριχωνίδα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας που ολοκληρώθηκε


Συντονιστής εργασιών: Κωνσταντίνος Τζίκας.

Ταυτόχρονα με τις εργασίες του forum θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος, όπου πανελλαδικές και τοπικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, τα προϊόντα τους, καθώς και κάθε άλλου είδους δραστηριότητα, που σχετίζεται με την λειτουργία και προβολή της επιχείρησης τους..

21:00 Παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων
"ΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ"
"ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"
"ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ"
"ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
" Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού Καστοριάς"
Στην συνέχεια Μουσική Βραδιά με Λαϊκό και Δημοτικό Πρόγραμμα
Στο Κλαρίνο ο Νίκος Καραγιαννόπουλος
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
19:00 έως 20:30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ "Το Αρχιπέλαγος της Αιτωλίας"
20:00 Παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων και επίδειξη Πολεμικών τεχνών
- Προδευτικός Σύλλογος Ματαράγκας Μεσολογγίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Παραβόλας
- Πολιτιστικός Σύλλογος "Αγ Γεώργιος" Τρικόρφου
- Επίδειξη Πολεμικών τεχνών από τον Αθλητικο Σύλλογο "Παγκράτιο Αγρινίου"
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στον διαδικτυακό τόπο htrichonidastelneimynhma.blogspot.gr και στο τηλ. 6944 708152

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της Τριχωνίδας - Διεξάγεται το Σαββατοκύριακο το 2ο Forum ανάπτυξης

Μετά το πρώτο forum Ανάπτυξης της Λίμνης Τριχωνίδας που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Μάιο στο Καινούριο, η επιτυχία του οποίου οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην συμμετοχή και την στήριξη των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και στην ιδιωτική πρωτοβουλία και φέτος, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου, επαναλαμβάνεται το forum ανάπτυξης εμπλουτισμένο με νέες προτάσεις, αλλά και με τον απολογισμό των περσινών πεπραγμένων.


Ο Κωνσταντίνος Τζίκας, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής

Φέτος, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Θέρμου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στο Καινούριο, στο «Αρχοντικό», εκτός της επιστημονικής παρουσίασης, μέσω της οποίας θα έρθουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία και στοχεύσεις για την περιοχή, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση προϊόντων, τόσο από τοπικές, όσο και από πανελλαδικές επιχειρήσεις. Παράλληλα με την διεξαγωγή του forum ανάπτυξης θα διεξαχθούν και οι «Γιορτές Τριχωνίδας», στις οποίες θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί σύλλογοι από την περιοχή, απ’ τους οποίους συνδιοργανωτής του forum θα είναι ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος «Ρουμελιώτες».



Ο Γιάννης Νεραντζής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης – Σχολικός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας

Οι βασικοί ομιλητές του forum θα είναι οι συντοπίτες μας Πανεπιστημιακοί Ιωάννης Νεραντζής και Ιωάννης Καρυδάς, καθώς επίσης και ο εκ Θεσσαλονίκης Δικηγόρος –Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τζίκας.
Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και σχολικός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Νεραντζής θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία για τα τοπωνύμια και οικονύμια πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, όπως αυτά αποτυπώνονταν σε οθωμανικούς χάρτες του 1900 καθώς και στην παλαιοτουρκική γλώσσα! Ο κ. Τζίκας θα παρουσιάσει τον «νεοσύστατο θεσμό» στον κλάδο της δικαιοσύνης, αυτόν του διαμεσολαβητή. Θα αναπτύξει τον ρόλο του ως λύση πολιτισμού στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές, αλλά και ως μοχλού ανάπτυξης. Θα δώσει επίσης απαντήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στην διαμεσολάβηση και τους πολίτες και είναι άγνωστα, όπως το οικονομικό συμφέρον που έχουν μέσω της διαμεσολάβησης και ως προς τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, την επιπλέον ευελιξία που προσφέρει η διαμεσολάβηση στους πολίτες, χωρίς ταυτόχρονα να χάσει ουδείς εκ των συμμετεχόντων το δικαίωμα να προσφύγει σε ένδικα μέσα, ενώ παράλληλα, μέσω της διαμεσολάβησης «παγώνει» κάθε προθεσμία σε κάθε νομική υπόθεση.


Ο Γιάννης Καρυδάς, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Μελετητής


Ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής Ιωάννης Καρυδάς θα αναπτύξει ζητήματα που αφορούν τον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα την ιστορία και την δυναμική που έχουν μοναστήρια πέριξ της Τριχωνίδας, όπως αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Βουκατίου, της Νερομάνας, του Βλοχού, στο Κελάκι Γαβαλούς, του Καταφυγίου στο Δρυμώνα Θέρμου, αλλά και του Ασκληπιείου Γαβαλούς και των Ιαματικών Λουτρών Μυρτιάς. Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν από τον κ. Καρυδά σε συνάρτηση με την δημιουργία παραλίμνιου δρόμου και των οικονομικών κινήτρων και ερεθισμάτων που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην Τριχωνίδα. Τέλος, θα αναφερθεί και στην εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την Τριχωνίδα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού Αιτωλοακαρνανίας που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.





Συνέντευξη Κων/νου Τζίκα με αφορμή το Β΄Forum Τριχωνίδας στo διαδυκτιακό τόπο agrinioreport.com

Συνέντευξη για την διαμεσολάβηση του Κωνσταντίνου Τζίκα, δικηγόρου και διαμεσολαβητή στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα agrinioreport.com και στην δημοσιογράφο Δήμητρα Νταγιάντα.


Ερ: Πληροφορηθήκαμε ότι θα συμμετάσχετε ως ομιλητής στις 4 Μαΐου στο Β΄ Forum για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας στο Αγρίνιο.
Απ: Nαι, έχω προσκληθεί από τους διοργανωτές της διήμερης αυτής εκδήλωσης και θα έρθω να μιλήσω για τον θεσμό της διαμεσολάβησης στις εμπορικές και οικογενειακές διαφορές.
Ερ: Έχετε επισκεφτεί άλλη φορά την πόλη του Αγρινίου;
Απ: Ναι, την έχω επισκεφτεί άλλη μια φορά τον Φεβρουάριο του 2014 όταν είχα δεχθεί πρόσκληση για να έρθω να μιλήσω σε ημερίδα για τον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την προστασία της κύριας κατοικίας.
Ερ: Απ’ότι πληροφορηθήκαμε αρθρογραφείτε κιόλας εδώ στην πόλη του Αγρινίου..
Απ: Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια αρθρογραφώ στην Εφημερίδα “ΠΑΛΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ” καθώς και στo διαδυκτιακό τόπο anydaynews ο οποίος έχει πανελλαδική εμβέλεια.
Ερ: Που διατηρείτε την έδρα σας ως δικηγόρος;
Απ: Ασκώ την δικηγορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά αναλαμβάνω υποθέσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ερ: Επειδή υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει. Τι είναι η διαμεσολάβηση;
Aπ: Διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων με την βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου μέρους, του διαμεσολαβητή. Ουσιαστικά είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ των ατόμων που έχουν μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ τους με έναν και μοναδικό στόχο, την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ευνοεί και τους δύο, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ερ: Ποιες διαφορές υπάγονται στον Θεσμό της διαμεσολάβησης; Εφαρμόζεται στην Ελλάδα η διαμεσολάβηση;
Απ: Οι διαφορές οι οποίες υπάγονται ανήκουν στην σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, όπως οι αστικές και οι εμπορικές, δηλαδή εργατικές διαφορές (δεδουλευμένους μισθούς κλπ), οικογενειακές διαφορές (διατροφή, αποκτήματα), εμπορικές (απαιτήσεις από ανεξόφλητα τιμολόγια, εμπορικά σήματα, αθέμιτος ανταγωνισμός κλπ), μισθωτικές διαφορές, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.
Η διαμεσολάβηση στην Ελλάδα είναι σε ισχύ με νόμο από το έτος 2010. Έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής αρκετοί πολίτες στον θεσμό αυτόν για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους αλλά θεωρώ ότι για να διαδοθεί ευρύτερα ο θεσμός θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση με συνεχή ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να αφομοιώσουν τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας και να την επιλέξουν.
Eρ: Δικηγόροι μπορούν να παρίστανται με τα μέρη που έχουν τη διαφορά;
Aπ: Ο νόμος επιτρέπει στα μέρη να μετέχουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης και με τον δικηγόρο τους ο οποίος θα τους συμβουλεύει νομικά και θα επιβλέπει την νομότυπη ακολουθία της διαδικασίας.
Ερ: Μπορούν να εμπιστευτούν οι πολίτες τον θεσμό της διαμεσολάβησης; Ποιο θα είναι το κέρδος τους;
Απ: Η διαδικασία της διαμεσολάβησης διέπεται από το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα αφού αυτά είναι δύο από τα βασικότερα θεμέλια της πάνω στα οποία στηρίζεται η επιτυχία του θεσμού. Oι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν και έχουν την διάθεση να επιλύσουν την μεταξύ τους διαφορά εξωδικαστικά, αφού η συμμετοχή στην διαμεσολάβηση είναι εκούσια, μπορούν σε έναν ουδέτερο τόπο με την βοήθεια του διαμεσολαβητή που θα έχουν επιλέξει από τον πίνακα πιστοποιημένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και με την συμπαράσταση των δικηγόρων τους να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, μια λύση που θα έχουν αποφασίσει οι ίδιοι. Εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, τα μέρη δεν χάνουν το δικαίωμά τους να προσφύγουν στα δικαστήρια αφού αναστέλλεται η παραγραφή για όσο διαρκεί η διαδικασία της διαμεσολάβησης.
Τέλος να προσθέσω ότι η διαμεσολάβηση είναι μια λύση πολιτισμού και γιατί όχι και ένας μοχλός ανάπτυξης αφού οι πολίτες με την συμμετοχή τους σε αυτήν θα έχουν καταφέρει να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα αλλά και να επιτύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια συμφωνία που θα ωφελεί και τους δύο, μια συμφωνία που θα έχει δικαστική εκτελεστότητα. Επίσης θα έχουν καταφέρει να διαφυλάξουν τις μεταξύ τους επιχειρηματικές ή φιλικές σχέσεις αποφεύγοντας την επίπονη ψυχολογικά διαδικασία των δικαστηρίων και θα έχουν βγει και οι δύο νικητές αναλογικά.
Σας ευχαριστώ κύριε Τζίκα για αυτή μας την συνέντυξη και σας περιμένουμε για την ομιλία σας στο Β΄forum για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας, ένα τόσο σημαντικό θέμα για την περιοχή μας.
Εγώ σας ευχαριστώ κυρία Νταγιάντα για τη συνέντευξη.

agrinioreport.com


ΒΙΝΤΕΟ - η Τριχωνίδα στέλνει μήνυμα!!!




Με εντατικούς ρυθμούς το Β΄ FORUM και οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ  μπαίνουν στην τελική ευθεία!!!

Με εντατικούς ρυθμούς το Β΄ FORUM και οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ μπαίνουν στην τελική ευθεία με τις συμμετοχές σε καθημερινή βάση να αυξάνονται.
Ηδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή και ετοιμάζονται θέλοντας να προωθήσουν τα προϊόντα τους να έρθουν ποιο κοντά στον καταναλωτή, στους φορείς αλλά και να στηρίξουν την προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας η οποία περνάει μέσα από το διήμερο των εκδηλώσεων στις 4 και 5 Ιουνίου και που θα λάβει χώρα στον  << Αρχοντικό της Λίμνης>> της Τοπικής Κοινότητας Καινουργίου του Δήμου Αγρινίου

Το Σάββατο 4 Ιουνίου από τις 6 μ.μ. εως  τις 9 μ.μ.  θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες με θεματολογία που αφορά τόσο την ανάδειξη όσο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Την Κυριακή  5 Ιουνίου παράλληλες εκδηλώσεις θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα   

Το διήμερο των εκδηλώσεων εκθέτες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και να διασκεδάσουν μαζί τους  μιας και θα λάβουν μέρος και οι "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ"  με συνδιοργάνωση από τον πολιτιστικό και αθλητικό όμιλο Τριχωνιδος ΄΄ΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ΄΄  με καλεσμένους συλλόγους από την Καστοριά και διάφορες άλλες περιοχές

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στον διαδικτυακό τόπο htrichonidastelneimynhma.blogspot.gr και στο τηλ. 6944 708152
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Β΄ FORUM ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ



Η ΑΦΙΣΣΑ ΤΟΥ Β΄  FORUM  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου